Ugrinovački put 16a
Pon - Pet: 08:00 - 16:00

Proizvodnja

Proizvodnja

U ovoj kategoriji možete pronaći mnoštvo korisnih informacija o procesu proizvodnje, materijalima, pojmovima, ali možete preuzeti i fajlove koji će vam pomoći u izradi kvalitetne pripreme.

Nakon prihvaćene ponude za štampu pristupamo otvaranju radnog naloga u koji se unose svi elementi specifikacije, detalji i napomene za proizvod koji ulazi u proizvodnju. Radni nalog “putuje” od procesa pripreme za štampu, preko same štampe, grafičke dorade do finalnog pakovanja i otpreme. U svakom tehnološkom procesu, vrši se kontrola kvaliteta urađene operacije i prelazi se u narednu operaciju. Neki proizvodi su vrlo složeni i zahtevaju i do 20 operacija. Vrši se praćenje i sinhronizacija svih radnih naloga kako bi se posao završio i isporučio u željenom roku. Vrlo je važno da se rokovi ispoštuju i da štampani materijal pravovremeno stigne do poručioca.

U cilju što boljeg kvaliteta proizvoda ali i pružanja kvalitetnih usluga našim klijentima raspolažemo i nudimo sledeće pogodnosti:

  • studio za grafičku pripremu gde po potrebi možemo uraditi kreativna rešenja ali i kontrolu i korekciju pristiglih fajlova, probne otiske i makete kako bi proverili kvalitet finalnog proizvoda. Sve grafičke pripreme i uzorci odštampanih materijala čuvaju se kod nas u arhivi za eventualne kasnije doštampavanje.
  • razvoj i konstrukcija alata za kutije, ambalažu i druge proizvode.
  • saveti za optimizaciju proizvoda i narudžbina. Pomoć prilikom definisanja specifikacije proizvoda.
  • distribuciju proizvoda na jednu ili više adresa na teritoriji Beograda, cele Srbije ali i u inostranstvo.

Kako papir dolazi u standardnim formatima, preporučeno je odrediti optimalne dimenzije proizvoda kako bi se što bolje uklopio u format štamparskog tabaka i time smanjio otpad. Međutim, imamo mogućnost da proizvedemo grafičke proizvode u najrazličitijim formatima i formama, onako kako najviše odgovara i kako su dizajneri osmislili. To kreativnom timu daje mogućnost da se bez ograničenja posveti kreiranju idealnog proizvoda.

standardni formati

A1 841 x 594 mm A1+ 880 x 640 mm B1 1000 x 700 mm
A2 594 x 420 mm A2+ 640 x 440 mm B2 700 x 500 mm
A3 420 x 297 mm A3+ 440 x 320 mm B3 500 x 350 mm
A4 297 x 210 mm A4+ 320 x 220 mm B4 350 x 250 mm
A5 210 x 148 mm A5+ 220 x 160 mm B5 250 x 175 mm
A6 148 x 105 mm A6+ 160 x 110 mm B6 175 x 125 mm
A7 105 x 74 mm A7+ 110 x 80 mm B7 125 x 87 mm

Za izradu grafičkih proizvoda koristimo najrazličitije vrste papira i kartona ali i druge materijale u zavisnosti od potrebe i namene. U ponudi imamo veliku paletu kvalitetnih papira isključivo evropskih proizvođača. Papiri i kartoni su podeljeni u više kategorija u zavisnosti od namene i vrste. Razlikujemo sledeće vrste papira:

Kategorija papira i kartona Opis i namena Raspoloživ
Premazni (coated) – kunstdruk papiri mogu biti sjajni i mat i koriste se za reprodukciju kolora u visokom kvalitetu (knjige, katalozi, brošure, flajeri, fascikle, kese i drugo). u sledećim gramaturama: 90, 115, 135, 150, 170, 200, 250, 300, 350 i 400 g/m2.
Nepremazni (uncoated) – ofsetni ili bezdrvni papir nemaju premaz, daju “natur” izgled štampanom materijalu i pogodni su za pisanje (knjige, sveske, blokovi, memorandumi, ali i katalozi i drugo). u gramaturama 70, 80, 90, 100, 120, 140, 170, 190, 250 i 300 g/m2.
GC1, GC2, GD2 – kartoni za ambalažu čvrsti kartoni, koji sa jedne strane imaju premaz za štampu kolora, a sa druge su bez premaza. Koriste se za izradu ambalažnih kutija i drugo. u različitom kvalitetu i u standardnim gramaturama: 230, 250, 275, 300, 325 i 350 gr/m2.
Samolepljivi papiri – muflon mogu biti sjajni, polusjajni, mat ili teksturirani i koriste se za izradu ambalažnih nalepnica i stikera. sa različitim svojstvima lepka: za zamrznute proizvode, pojačan lepak, ali i sa različitim prednjim stranama predviđenim za štampu.
Lepenka – od 1 do 3 mm debljine koristi se za izradu tvrdih korica za knjige, sveske i kataloge, ali i za promo kutije i druge proizvode. u debljinama: 1.00, 1.25, 1.50, 1.90, 2.00, 2.50 i 3.00 mm.
Specijalni / dizajnirani papiri ovi luksuzni papiri se koriste za široku namenu gde je potrebno postići poseban efekat (katalozi, brošure, knjige, pozivnice, fascikle i drugo) u najrazličitijim teksturama, bojama i gramaturama. Izbor se vrši iz kataloga. Ovi papiru su prilično skuplji od klasičnih.
Reciklirani papir ovi 100% reciklirani papiri koriste se gde je potrebno pokazati “eko – natur” izgled i gde je akcenat na ekologiji (knjige, katalozi, brošure i drugo). u gramaturama 100, 120, 150, 170, 200, 250, 300 i 350 g/m2.
NCR – samokopirajući papiri ovaj specijalni papir kopira napisani ili odštampani tekst na kopiju ispod. Koristi se za izradu NCR blokova (JCI obrazac, otpremnica, potvrda…) u standardoj gramaturi 60 g/m2, ali postoji i 130 g/m2 za poslednji listu u setu. Po vrsti kopiranja postoje CB, CF i CFB.
Sintetički papir specijalni papiri koju potpuno printabilni, ali imaju pojačana svojstva (otporni na tečnosti i cepanje). Koriste se za posebne deklaracije i namene. u nekoliko gramatura i namena.

i drugi.

Pored navedenih papira i kartona, koristimo i druge prateće materijale najvišeg i proverenog kvaliteta, kako prilikom proizvodnje ne bi dolazilo do iznenađenja.

Štampa se ostvaruje u tehnikama offset i digitalne štampe.

Ofset štampa se koristi za veće tiraže (više od 200 tabaka) i daje najbolji kvalitet štampe. Standardna štampa je procesna kolorna štampa (CMYK) ali se po zahtevu štampaju i pojedinačne spot boje (iz Pantone skale). U ovoje tehnici mogu se odštampati i Metalic kao i Fluo boje. Po zahtevu i potrebi u istoj tehnici se vrši i dodatno mat ili sjajno lakiranje tabaka kako bi se dobio dodatni efekat, ali i zaštita štampanih površina. Štamparske mašine su kalibrisane i vrši se stalna kontrola odštampanih tabaka uz pomoć uređaja denzitometra i spektofotometra.

U ofset tehnici se štampaju svi grafički proizvodi koji u osnovi imaju papir ili karton (knjige, katalozi, brošure, časopisi, memorandumi, fascikle, kalendari, ambalaža i svi drugi).

Digitalna štampa se koristi za štampu u manjem obimu (do 200 tabaka), kao i za varijabilnu štampu (personalizacija) gde je svaki primerak drugačiji ili su neki elementi drugačiji (npr. jedinstveni kod ili na svakom primerku drugačije ime i prezime). Maksimalni format odštampanih tabaka iznosi 330 x 660 mm. U ovoj tehnici se ostvaruje samo kolorna (CMYK) i crno-bela štampa. Ova tehnika se po kvalitetu i mogućnostima jako približila ofset štampi i postaje sve zastupljenija. Koristi se za štampu vizit karti, koverata, brošura, memoranduma, pozivnica, diploma i drugog štampanog materijala.

Primeri obeležavanja štampe:

1/1 (crna) – obostrana jednobojna crno bela štampa
2/0 (pantone) – obostrana dvobojna štampa sa pantone bojama
4/0 (cmyk) – jednostrana kolorna štampa
4/4 (cmyk) – obostrana kolorna štampa
4/1 (cmyk/crna) – kolor sa jedne strane, jedna boja na poleđini
5/0 (cmyk + zlatna) – jednostrana kolor štampa sa dodatnom zlatnom bojom

Nakon štampe, štampani tabaci prelaze u narednu fazu – grafičku doradu, gde se obrađuju potrebnim operacijama kako bi štampani proizvod dobio finalni izgled. Ova faza je podjednako važna kao i sama štampa i neophodna je maksimalna preciznost i pedantnost u radu. U grafičkoj doradi tabaci se seku, savijaju, spajaju, plastificiraju, štancuju, lepe, povezuju i sve drugo kako bi se dobio finalni proizvod. Urađeni proizvodi se proveravaju i pakuju u označene pakete u određenom broju. Nakon toga se proizvodi isporučuju na naznačenu adresu.

U nastavku navodimo najčešće operacija u grafičkoj doradi. Primetićete da mnogi nazivi potiču iz nemačkog jezika.

savijanje (falc) bigovanje – pravljenje prevoja štancovanje – isecanje posebnog oblika
sečenje plastifikacija / laminacija foliotisak – otiskivanje folije termo postupkom
bušenje lajmovanje – lepljenje kaširanje – lepljenje tabaka celom površinom
tvrd povez klamovanje (heftanje) perforacija – izrada linije za lakše cepanje
spiralni povez šivenje tabaka koncem (tul) cantragovanje (ređanje tabaka po redu)
broš (meki) povez ricovanje – prosecanje nalepnica anštekovanje (postavljanje tabaka u tabak)
suvi žig – utiskivanje blindruk – istiskivanje (ispupčenje) anšlagovanje – kaširanje sa presvučenim ivicama

Koristimo isključivo kvalitetne ekološke boje na bazi biljnih ulja. Papiri koje koristimo su sertifikovani i izrađeni delom od recikliranih papira. I svi drugi korišćeni materijali ispunjavaju ekološke norme. Sav otpadni materijal se odlaže u namenske kontejnere i predaje se reciklažnim centrima. Konstantno ulažemo u redukovanje otpadnog materijala i ostalih resursa. Za naše zaposlene obezbeđujemo klalitetno i zdravo radno okruženje.

Ovde možete pronaći primere kvalitetnih grafičkih rešenja, korisne savete i informacije koji vam mogu pomoći u osmišljavanju interesantnih grafičkih proizvoda ali i pružiti mnoge korisne informacije o grafičkoj industriji.

www.freepik.com
galerija fotografija i crteža
www.designandpaper.com
dizajn i štampana izdanja
www.dizajnzona.com
forum
www.shutterstock.com
galerija fotografija i crteža
www.packagingoftheworld.com
ambalaža
www.politehnika.edu.rs
visoka škola strukovnih studija
www.istockphoto.com
galerija fotografija i crteža
www.pack.ly
izrada štanc formi za kutije
www.grid.uns.ac.rs
grafički inženjerstvo i dizajn
www.behance.net
dizajn
www.theinspirationgrid.com
dizajn
www.europapier.rs
dobavljač materijala
www.99designs.com
dizajn
www.graphicdesignforum.com
forum
www.pantone.com
standard boja
www.thedieline.com
dizajn
https://printplanet.com/
forum
www.heidelberg.com
proizvođač grafičke opreme
Uputstvo za pripremu

Preuzmite kratko uputstvo kako da pripremite vaše fajlove za štampu.

Alati / Šabloni

Preuzmite šablone za neke od naših štampanih proizvoda.

Distiller assistant

Preuzmite podešavanja za izradu PDF fajlova.

FTP server

Preuzmite uputstvo za pristup našem FTP serveru.