Uprkos činjenici da su i ofset i digitalna tehnike štampe izuzetno raširene, još uvek ne znamo tačno kada treba koju izabrati. Kada je digitlana štampa pravi izbor, koje su prednosti i nedostaci digitalne štampe i gde potražiti prednosti i nedostatke klasične ofset štampe, pročitajte u nastavku.

Mnogo toga će biti jasno ako objasnimo šta je zapravo ofset štampa. Laičkim jezikom, uobičajeno je ravna štampa na klasičnoj štamparskoj mašini pomoću štamparskih ploča.

Ofset štampa je u suštini i dalje kraljica svih tehnika štampe. Omogućava visoku brzinu štampe (do 15.000 štampanih tabaka / čas), a ključne prednosti su izuzetan kvalitet štampe i povoljna cena za veće tiraže. Takođe je potrebno istaći i mogućnost štampe znatno većih formata papira i mogućnost štampe boja prema Pantone skali.

Nedostatak je sporiji start štampe zbog potrebne izrade štamparskih formi (CTP ploča), koje predstavljaju relativno visok fiksni trošak. Dakle, ofset štampa je najprikladniji izbor kada nameravamo da štampamo veći tiraž štampanog materijala. Jer sa većim brojem primeraka cena po primerku opada i startni – fiksni trošak izrade ploča postaje zanemarljiv.

Potpuna suprotnost je digitalna štampa koja ne zahteva izradu štamparskih ploča. Da bismo ponovo pojednostavili, digitalna štampa je tehnika u kojoj mašinama za štampu upravlja računar. Pored kratkog vremena potrebnog za startovanje štampe, prednost digitalne štampe je i brzina štampe u smislu realizacije velikog broja različitih porudžbina. Još jedna prednost je i fleksibilnost digitalne štampe, jer nudi brojne kreativne mogućnosti za postizanje boljih marketinških efekata.

 

Kada je digitlana štampa pravi izbor?

Dakle, kada je digitlana štampa pravi izbor?

Digitalna štampa je pravi izbor kada želite da štampate manje količine štampanih materijala, kada želite štampane materijale već sledećeg dana. Kada štampate personalizovane promotivne materijale kao što su vaučeri, gde svaki sadrži različite podatke.

Naravno, treba uzeti u obzir i neka ograničenja kod digitalne štampe, kao što su nemogućnost štampe upotrebom Pantone boja, maksimalni format štampe, nemogućnost štampe na debljim kartonima i drugo.

Sa obe tehnike štampe moguće je štampati iste vrste štampanog materijala, poput kalendara, memoranduma, kataloga, brošura, vizitkarti, koverti, flajera i mnoge druge.